miércoles, 14 de marzo de 2007

El periodisme català esta de dol per la mort de Josep M. Huertas

Un embassament cerebral ha estat la causa de la mort del degà del Col.legi de Periodistes de Catalunya

Aquesta matinada l’actual degà del Col.legi de Periodistes de Catalunya (CPC), Josep M. Huertas Clavería, s’ha mort a l’hospital Clínic de Barcelona a causa d’un embassament cerebral. El periodista estava ingressat a l’hospital desde divendres a la tarda a causa d’una operació. El condol del Col.legi i Sindicat de Periodistes de Catalunya no ha quedat només en tristeza per la pérdida d’una gran periodista sino que també per que Huertas ha estat un símbol de la llibertat d’expressió.

Josep M. Huertas va superar unes eleccions molt disputades amb pilar Antillach per aconseguir ser el degà del CPC. La seva trajectòria periodística el va portar a treball en nombreosso diaris i revistes com ara: el Correo Catalán, el Diari de Barcelona, Tele/eXprés, La Vanguardia, El Periódico, Presència o Oriflama; però actualement treballava com a col.laborador del diari Avui. A part ‘daixò va col.laborar en uns cinquanta llibres i va ser distingit amb el Premi Nacional de Periodismo al 1990, la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona al 1998 i el guardó Ofici de Periodista. Les seves últimes publicacions han estat “Mites i gent de Barcelona (Edicions 62) i “Una història de La Vanguardia”.

A més de tot això Huertas Clavería va tenir una traject`roai política de la que es pot destacar l’episodi en que va viure al 1975, quan va ser jutjat i condemnat per un consell de guerra franquista per un article publicat a Tele/eXprés sobre la vida sexual dels barcelonins (“La vida eròtica subterrània”). Tras això va ser empresonat nou mesos i el seu cas va mobilitzar als periodistes catalans en defensa de la llibertat d’expressió. D’aquest fet es va fer un reportatge al 2004 anomenat “Dies de transició” i també es va publicar un libre “La presó: quatre morts, vuit mesos i vint dies. El cas Huertas Clavería”.
En el seu dol, el Sindicat de Periodistes ha definit a Huertas com un “símbol del dret a la informació” i com un “lluitador per la llibertat, la independencia professional i els desfavorits”, destacant la seva contribució al periodismo de proximitat. Ta,bé s’ha destacat el seu comprimís social, la qualitat informativa i la lluita constant de Huertas.

El periodista rebrà el seu últim adeu demà a les dotze del migdia a la parroquia Santa Maria del Teulat, al barri del poblenou de Barcelona.Aquesta tarda s’instal.larà la capella ardent a Sancho d’Àvila.




No hay comentarios: